Το αφιέρωμα της Καθημερινής στην υποψηφιότητα μου.
Ανδρούλα Παράσχου, Υποψήφια ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας, 28 ετών
Είναι παιδί της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Δράμα, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να φοιτήσει στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κι από το πρώτο έτος ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Όσο ήταν φοιτήτρια έγινε υπεύθυνη οργάνωσης στη ΔΑΠ, υπεύθυνη τμήματος και πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου. Συνέχισε στην ΟΝΝΕΔ, στην οποία είναι μέχρι και σήμερα υπεύθυνη Δικαιοσύνης και Διαφάνειας. Στο μεταξύ, έκανε μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Μεταναστευτικό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το 2019 έγινε ασκούμενη σε δικηγορική εταιρεία, όπου τα τελευταία δύο χρόνια είναι συνέταιρος και ασχολείται με το προσφυγικό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαχείριση ευάλωτων ομάδων. Είναι η νεότερη συνέταιρος του γραφείου, όπως και η νεότερη υποψήφια ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
«Οταν πρωτομπήκα στη ΔΑΠ, το έκανα γιατί ήθελα να είμαι ενεργή, μάχιμη και να προσπαθήσω να αλλάξω την πραγματικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων, έργο που θεωρώ ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιτελεί μέχρι και σήμερα», λέει τηλεφωνικώς στην «Κ» η κ. Παράσχου από τη Δράμα όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της. Δεν μπορούσε να προβλέψει ότι δέκα χρόνια αργότερα θα της γινόταν η «πολύ τιμητική», όπως λέει, πρόταση να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. «Μπορούσα να προβλέψω όμως ότι ήμουν και θα είμαι μάχιμη στην πρώτη γραμμή όποτε αυτό χρειαστεί – τώρα μου δίνεται η ευκαιρία και πάλι να συμμετάσχω για να αλλάξουμε κάτι, να επιτύχουμε κάτι», τονίζει.
Τι θέλει να επιτύχει; «Η μεγαλύτερή μου ευθύνη σε αυτόν τον αγώνα είναι να φωνάξω για τους νέους και τη Βόρεια Ελλάδα», αναφέρει. Δεν πιστεύει ότι τους νέους τους εκπροσωπεί καλύτερα απαραιτήτως όποιος είναι ηλικιακά κοντά τους. «Αλλά αισθάνομαι ότι έχω μια ευθύνη παραπάνω να τους δώσω φωνή», λέει. Στην Ευρώπη θέλει να τονιστούν ζητήματα όπως το στεγαστικό, αλλά και η ανάγκη για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Αυτά τα ζητήματα δεν είναι δική μας πρωτοτυπία – η προσιτή στέγη είναι ένα ζήτημα πανευρωπαϊκό, που μπορεί να λυθεί σε ευρωπαϊκή βάση». Το ίδιο ισχύει και με τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, αναφέρει, για την καλύτερη προβολή και αξιοποίηση της οποίας –για να γίνει, παραδείγματος χάριν, η Θεσσαλονίκη «εμπορικός κόμβος για την Ευρώπη»– θα πρέπει να χαραχθούν οι βάσεις στις Βρυξέλλες. «Δεν είναι ζήτημα μόνο εθνικής πολιτικής, όλα περνάνε από την Ευρώπη», δηλώνει.
Εχει ξεκινήσει τις προεκλογικές περιοδείες της από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά έχει σκοπό να επισκεφθεί όλη την επικράτεια. «Είναι πολύ σύντομος ο χρόνος και πολύ μεγάλο το γήπεδο», λέει στην «Κ», «αλλά το θεωρώ πολύ σημαντικό να επικοινωνήσω με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο». Είναι κάτι που κάνει και μέσω σόσιαλ μίντια, όπου προωθεί και τις θέσεις της. «Παρότι είμαι νέα», τονίζει, «είμαι μια γυναίκα που έχει μείνει στην Ελλάδα, έχω σταδιοδρομήσει μόνη μου, η κατάρτισή μου μού επιτρέπει να παρουσιάζω ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη Ευρωβουλή».
Eάν και εφόσον εκλεγεί, έχει σκοπό να περνάει πολύ χρόνο όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ελλάδα. «Δεν μπορεί να είναι ένας ευρωβουλευτής αποκομμένος από τη χώρα», δηλώνει, «είσαι εκεί για ένα σκοπό – όταν είσαι στην Ευρωβουλή, είσαι πρώτα Ελληνας και μετά ευρωβουλευτής».