Η Αισθητικη των Δοντιων

Για να πετύχουμε ένα αισθητικά και λειτουργικά άρτιο χαμόγελο αναλύουμε το προφίλ  σας από κάθε πλευρά και συζητούμε μαζί σας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και τις εναλλακτικές μεθόδους. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να διορθώσουμε κάθε χρωματική ή μορφολογική ατέλεια. Μην ξεχνάτε ότι η αισθητική οδοντιατρική έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε μπορούμε κυριολεκτικά να μεταμορφώσουμε άμεσα την εικόνα του στόματος και έμμεσα ολόκληρου του προσώπου.Η αισθητική Οδοντιατρική ασχολείται με κάθε είδους μέθοδο που στόχο έχει τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών και γενικότερα του στόματος. Πρόκειται για άστοχο όρο δεδομένου ότι η Οδοντιατρική επιστήμη δε μπορεί να διαχωριστεί σε αισθητική και αντιαισθητική, ωστόσο έχει επικρατήσει για λόγους έμφασης και απλούστευσης.

Ως προς το τι καθορίζει την αισθητική:

  1. Η αισθητική υπακούει σε ορισμένους κανόνες-αρχές, τα οποία έχουν διαμορφωθεί μετά από πολυετείς μελέτες ερευνητών πάνω σε εκατοντάδες δείγματα και χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για τις θεραπείες.
  2. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι επηρεάζεται και από τις διάφορες τάσεις της εποχής. Άλλες ήταν οι αισθητικές ανησυχίες τη δεκαετία του ’60, άλλες το ’80 και διαφορετικές σήμερα. Σήμερα για παράδειγμα οι απαιτήσεις θέλουν το χαμόγελο πιο γεμάτο και φαρδύ, να αποκαλύπτει μεγαλύτερο μέρος της κλινικής μύλης των δοντιών (στις γυναίκες να φαίνεται και μέρος του κόκκινου περιγράμματος των ούλων), τα δόντια να είναι πιο λευκά, έτσι ώστε να είναι πιο συναρπαστικό, πιο εκθαμβωτικό. Έχει δηλαδή διαφορές με προηγούμενα χρόνια  αφού χρίζει εξέλιξης.
  3. Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η αισθητική έχει και υποκειμενικό χαρακτήρα, τι αρέσει δηλαδή στον καθένα από μας. Είναι πάρα πολύ βασικό και ως ένα βαθμό λαμβάνεται υπόψη η επιθυμία του ασθενή  σε μια ορθοδοντική θεραπεία. ( Ένα παράδειγμα για να κάνουμε χιούμορ, είναι αυτό μιας αφρικανικής φυλής, όπου οι άνδρες αρέσουν τις γυναίκες με αραιοδοντία-διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, οπότε οι εκείνες αρχίζουν να τοποθετούν μικρές ξύλινες σφήνες ανάμεσά τους και σιγά-σιγά απομακρύνουν τα δόντια το ένα από το άλλο για να γίνουν πιο επιθυμητές).